Dood zijn, hoe lang duurt dat?

Vragen van en voor kinderen over de dood

Waarom moeten mensen doodgaan? Als je het heel, heel hard probeert, kun je dan iemand weer levend maken? Is het niet veel te koud om in de winter op het kerkhof te liggen? Als iemand gestorven is van wie je houdt, heb je dan voor altijd verdriet?


Als je afscheid moet nemen van iemand van wie je veel houdt, doet dat pijn. Als je weet dat die persoon nooit meer zal terugkomen, maakt je dat heel verdrietig. Zo’n sterk gevoel verdwijnt niet zomaar, daar gaat heel wat tijd overheen. Hoe liever je die persoon ziet, hoe zwaarder het verdriet weegt en hoe langer het duurt. Als je kunt leren omgaan met dat gevoel, zal het heel langzaam verminderen. Het zal je leven geleidelijk minder gaan beheersen, langzamerhand zal je ook opnieuw kunnen genieten van leuke dingen en zal je weer vrolijke gevoelens hebben.

Over de dood stelt iedereen zich vragen. In dit boek vind je een antwoord op vragen van kinderen over dood en rouwverwerking. Als je je vader of moeder verliest, als je broer of zus sterft… Wat moet je dan doen? Hoe leer je weer houden van het leven? Een sereen boek dat door zijn duidelijke en openhartige informatie kinderen én volwassenen hoop en troost kan bieden bij het verlies van een geliefde persoon.

Maar het leven en de dood zijn zo groots en zo bijzonder dat we niet moeten doen alsof we er alles van weten.